Κυ. Μαΐ 31st, 2020

Στην τελική ευθεία για τις Περιφερειακές εκλογές ! Χωρίς όραμα και σχέδια οι υποψήφιοι σωτήρες !

Άρθρο του βετεράνου δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδοπούλου

Στην τελική ευθεία για τις Περιφερειακές εκλογές !

Χωρίς όραμα και σχέδια οι υποψήφιοι σωτήρες !

Διαγωνίζονται στο ποιός θα είναι

 ο καλύτερος διαχειριστής της γραφειοκρατίας!

—Η Ρένα Δούρου διώχνει

τους εφιάλτες !

—Ο Γιώργος Πατούλης φουσκώνει

από εγωϊσμό και άγνοια !

—Ο Γιάννης Σγουρός ζει

τον ρεαλισμό του !

—————-

Προηγείται ο Πατούλης, αλλά κινδυνεύει να του σκάσει η φούσκα !

—————-

Δούρου-Σγουρός παλεύουν  για τη δεύτερη θέση ή για να φτάσουν τον Πατούλη !

—————-

Πικραμένος ο Παχατουρίδης γιατί τον απέκλεισε η Ντόρα!

——————–

Κόβουν ψήφους από τους μεγάλους οι μικροί που θα διοφορφώσουν και το τελικό αποτέλεσμα….

——————

Φτάσαμε λοιπόν στην τελική ευθεία για τις Περιφερειακές εκλογές και ο αγώνας προοιωνίζεται σκληρός και αδυσώπητος ! ΄Ολοι δίνουν τα ρέστα τους για πολλούς και διάφορους προσωπικούς,πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Και βεβαίως τα κόμματα αγωνιούν για την έκβαση του αγώνα αφού τα ποσοστά των περιφερειακών εκλογών μαζί με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα στείλουν μηνύματα που θα καθορίσουν τη στάση τους και την γραμμή που θα επιλέξουν για τις εθνικές εκλογές που όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός θα γίνουν -αν γίνουν-τον προσεχή Οκτώβριο με τη λήξη της τετραετίας.

Οι τρεις μονομάχοι για την Περιφέρεια Αττικής ήδη έδωσαν το στίγμα τους και προχωρούν ακάθεκτοι για το φίνις που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Ρένα Δούρου,Γιάννης Σγουρός,Γιώργος Πατούλης, οι τρεις πρώτοι και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι , διεκδικούν μερίδιο στην αυτοδιοικητική εξουσία, αφου με την απλή αναλογική, όλοι θα έχουν μικρό ή μεγάλο μερίδιο ακόμα και στα μαγειρέματα πριν από το δεύτερο γύρο.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δεν έχουν όραμα και στόχους για την Αττική ! Και αυτό είναι τρομερό ! Διαγωνίζονται σε αλληλοκατηγορίες και στο ποιός θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής των οικονομικών και των πάσης φύσεως ασύνδετων μεταξύ τους προγραμμάτων σε σχέση πάντοτε με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Κανείς δεν μας είπε ποιό είναι το μοντέλο του για την Αττική. Κανείς δεν μας είπε πως οραματίζεται το πιο όμορφο κομμάτι της χώρας.Κανείς δεν μας είπε πως θα ήθελε να είναι η πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιοχή από το Σούνιο ως τα Μέθανα και τα Κύθηρα! Κανείς δεν μας είπε ποιός είναι ο τελικός στόχος και  το αποτέλεσμα που επιδιώκει.Αυτοί που γνωρίζουν τα θέματα προτείνουν τα κλασικά στερεότυπα για τα σκουπίδια, τα αντιπλημμυρικά,τα έργα ανα δήμο και τις ανάγκες τους,τη διαχείριση των οικονομικών και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και προγραμμάτων.Αρκούν αυτά; Ασφαλώς όχι ! Το δυστύχημα είναι πως σχεδόν όλοι υποτιμούν τα μικρά πρακτικά προβλήματα…. Αυτή την ώρα που μιλάμε,η Ανατολική .Αττική δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης!Πολλοί δήμοι και κοινότητες δεν έχουν σχέδιο πόλης! Οι πινακίδες οδικής κυκλοφορίας είναι άχρηστες και εγκληματικές για την ασφάλεια των πολιτών.Και οι περισσότεροι δρόμοι δεν έχουν ονομασία και αριθμούς…Οδός …ονείρου αριθμός το άπειρο !!!

Η Ρένα Δούρου διώχνει τους εφιάλτες !

Η Ρένα Δούρου -κι αρχίζουμε απ΄ αυτήν γιατί είναι η σημερινή περιφερειάρχης- αγωνίζεται να διώξει τους εφιάλτες της….Φωτιές στους Αγίους Αποστόλους και στον  Κάλαμο, μόλις ανέλαβε, με τον Πρωθυπουργό μέσα σε ελικόπτερο να επιθεωρεί τα καμμένα! ΄Ηταν η πρώτη, θερμή…κρυάδα της θητείας της. Οι καταστραφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με 25 νεκρούς !Κανείς από τους συνεργάτες της στον τομέα της Δυτικής Αττικής, δεν είχε τη στοιχείωδη πρόνοια να διακόψει από νωρίς την κυκλοφορία και να ειδοποιήσει τους κατοίκους να προφυλαχτούν, ενώ γνώριζαν εγκαίρως ότι έρχεται καταιγίδα ! Σνόμπαραν την πιο απλή λύση γιατί όλοι σκέφτονται τα μεγαλεπίβολα  σχέδια και υποτιμούν τις απλές πρακτικές λύσεις…Θα περιόριζαν την καταστροφή.΄Ισως και τους τραγικούς θανάτους ! Δεν το έκαναν και < κρέμασαν> την Ρένα Δούρου, που ζήτησε η ίδια από την εισαγγελία να βρεθούν οι ένοχοι. Δεν πρόλαβε να ηρεμήσει και της ήρθε νέος κεραυνός ! Η αμεριμνησία του Παναγιώτη Κουρουπλή και τα ισχυρά κυκλώματα διακίνησης υγρών καυσίμων γέμισαν τον Σαρωνικό με μαζούτ,μόλυναν το περιβάλλον αφήνοντας ένα πλοίο να γίνει ο δολοφόνος εκείνου του καλοκαιριού.Και ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, βγήκε απρόσκλητος συνήγορος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παπαχριστόπουλος, δίκην Σεφερλή στο Δελφινάριο, να επιχειρεί να μας πείσει από το βήμα της Βουλής ότι τα νερά είναι καθαρά και ακίνδυνα επειδή κολυμπούσε ο….ίδιος ! Παρόλο που όλο το θέμα έμοιαζε θεατρική   επιθεώρηση, πάλι η Ρένα Δούρου δέχθηκε τα πυρά γιατί το θλιβερό ατύχημα έγινε στην Περιφέρειά της ! ΄Επρεπε να μαντέψει πότε οι λαθραίοι διακινητές θα εμβόλιζαν το πλοίο για να χυθεί στον Σαρωνικό το πετρέλαιο! ΄Ομως το κάρμα της μαγνίτιζε τις καταστροφές ! ΄Ηρθε η τραγωδία στο Μάτι με πάνω από 120 νεκρούς ! Εκεί τα πράγματα σοβάρεψαν.Και εκεί η Ρένα Δούρου δέχθηκε τα μεγαλύτερα πυρά και είναι σήμερα υπόλογη μαζί με άλλους στη Δικαιοσύνη ! Λές και δεν υπήρχε κυβέρνηση,λες και δεν υπήρχαν υπουργοί, λές και δεν υπήρχαν αρμόδιοι και υπηρεσίες! ΄Ολα τα λάθη, την ανεπάρκεια,την ανικανότητα και την ηλιθιότητα των υπεύθυνων τα φόρτωσαν στη Ρένα Δούρου, όταν έκρυβαν την αλήθεια από τον Αλέξη Τσίπρα που ρωτούσε αφελώς στην γελοία εκείνη ενημέρωση τι θα γίνει την άλλη μέρα,όταν ο Πολάκης και ο Τόσκας ήξεραν πως υπήρχαν νεκροί !!!

Οι τραγωδίες εκείνες ήρθαν τώρα και πάλι στην επικαιρότητα. Και η Δούρου προσπαθεί με κάθε τρόπο να διώξει τους εφιάλτες ! Να πείσει ότι οι ευθύνες υπήρξαν διαχρονικές,ότι μοιράζονταν σε όλους τους συναρμόδιους, ότι έφταιγε μόνο η ίδια ! Δεν το κατορθώνει όμως ούτε και είναι εύκολο, όσο κι αν τη στήριξε στην προσφώνησή του ο Πρωθυπουργός ! Ποιά είναι τα επικοινωνιακά της λάθη; Πρώτα -πρώτα κάνει αλόγιστη χρήση των μέσων με μια ομοβροντία πληροφοριών που δεν μπορεί να την απορροφήσει ο μέσος ψηφοφόρος. Δεν έκανε σοβαρή και έντεχνη ενημέρωση στα χρόνια που πέρασαν.Τώρα τρέχει και δεν φτάνει ρίχνοντας σφαίρες και βόμβες σε έναν αχανή στόχο! Τζάμπα τα πυρομαχικά! Η εκστρατεία της δεν έχει μήνυμα, δεν έχει σύνθημα, δεν έχει προσανατολισμό. Λόγια, λόγια, λόγια.Αναλύσεις,θεωρίες,ιδεολογικά τσιτάτα και πράσινα άλογα. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ούτε κομματικό συνέδριο ούτε Κ.Ε….Χάνονται στη φλυαρία.Ρωτήστε έναν απλό πολίτη: Τι έκανε η Δούρου; Δεν θυμούνται να αξιολογήσουν ούτε να θυμηθούν κάτι συγκεκριμένο, παρόλο που αυτή την ώρα λειτουργούν εκατοντάδες εργοτάξια.Ούτε και όλοι πέρασαν από την παραλία για να δουν τη νέα Ριβιέρα!΄Ολοι όμως θα σου αναφέρουν το Μάτι και τους νεκρούς.Πόσο θα ήταν διαφορετικά ,αν από την πρώτη στιγμή έβγαινε και έλεγε ένα συγγνώμη δημόσια.Αν ενημέρωνε πως και η ίδια έχασε δικούς της φίλους και γνωστούς και συντρόφους στο Μάτι και πενθεί και η ίδια ! Θα περνούσε αμέσως στην άλλη πλευρά και θα ήταν κι η ίδια τεθλιμένη συγγενής. Δυστυχώς έδωσε την εντύπωση πως απέχει και δεν νοιάζεται ! Κακά τα ψέματα. Η Δούρου θα τιμωρηθεί για την πολιτική του Σύριζα.Όμως δεν είναι η Δούρου κυβέρνηση. Ποιός θα την κρίνει μόνον σαν περιφερειάρχη;

Η φούσκα Πατούλη !

Ο Γιώργος Πατούλης είναι το νέο φρούτο στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν τον χωράει το Μαρούσι! Ασφυκτιά στον Ιατρικό Σύλλογο ! Δεν του φτάνουν οι δήμοι της χώρας στην ΚΕΔΕ. Είναι ένα τάνκερ στη λίμνη της Δοϊράνης ! Που να χωρέσουν οι φιλοδοξίες του…. Ξεκίνησε δειλά. ΄Εγινε γνωστός.Αυτοδημιούργητος και πετυχημένος στον τομέα του.΄Εκανε φιλίες.Δημιούργησε ομάδες που τον στηρίζουν σε κάθε χώρο.Ανέβηκε μεθοδικά τα σκαλιά της δημόσιας αναγνώρισης και πέτυχε και στο Μαρούσι και στον ΙΣΑ και στη ΔΑΚΕ. Εισχώρησε στην ομογένεια.Ιδέες για την αξιοποίηση του του θεραπευτικού ιατρικού τουρισμού είχαν απήχηση.Στάθηκε έξυπνα δίπλα στη Ν.Δ. και στον αστικό χώρο και λάνσαρε το μοντέρνο στυλ του αμερικανικού λάϊφ στάιλ πολιτικού που χαίρεσαι να τον βλέπεις.Και προχώρησε αρκετά τις δημόσιες σχέσεις του συναγωνιζόμενος τον πρώτο διδάξαντα Δημήτρη Αβραμόπουλο. Προετοιμάστηκε έξυπνα για τον Δήμο της Αθήνας και θα τον κατακτούσε άνετα- προστάδιο, για να καταλήξει στην κεντρική πολιτική σκηνή….΄Ομως

΄Ομως στη στροφή τον <έφαγε > η Ντόρα Μπακογιάννη για να προωθήσει κληρονομικώ δικαιώματι τον Κώστα Μπακογιάννη,όπως και απέκλεισε τη Περιφέρεια στον δήμαρχο Περιστερίου ! Αν υπήρχε το δίδυμο Παχατουρίδης στην Περιφέρεια και Πατούλης στο δήμο Αθηναίων τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά ! Δυστυχώς ο Παχατουρίδης έμεινε πικραμένος και ο Πατούλης άλλαξε ρότα για περιφερειάρχης….Του υποσχέθηκαν κομματική  συμπαράσταση για τη νίκη του, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο όσο κι αν φαίνεται λογικοφανές ! Το κυριότερο όμως είναι πως από  όσα είπε ως τώρα ο Πατούλης φανέρωσε την άγνοιά του για πολλά θέματα της της Περιφέρειας ! Με λόγια ,γενικότητες και φραμπαλάδες δεν γίνεται δουλειά. ΄Ετσι δημιουργήθηκε μια φούσκα ! Ο εγωϊσμός του.Η μοναδικότητά του. Οι δημόσιες σχέσεις του.Και η άγνοιά του, είναι ο αέρας που μεγαλώνει την φούσκα. Μια φούσκα που  οι αντίπαλοί του μπορούν να σπάσουν με μια …καρφίτσα ! Αν οι δημόσιες σχέσεις του, για τις οποίες επαίρεται , δεν έχουν αντίκρυσμα, τότε γίνονται μπουμεράγκ.Αν ο θεμιτός εγωϊσμός του ξεπεράσει το όριο τότε γίνεται υπεροψία. Και αν δεν αντικαταστήσει την άγνοιά του με γνώση του αντικειμένου που θέλει να υπηρετήσει , τότε εξαπατά τον λαό της Αττικής. Να εύχεται να μη χρησιμοποιήσουν καρφίτσα για να σπάσουν την φούσκα !

Ο Σγουρός ζει τον ρεαλισμό του…

Κι ερχόμαστε στον τρίτο βασικό υποψήφιο Γιάννη Σγουρό, τον πετυχημένο νομάρχη Αθηναίων και περιφερειάρχη Αττικής, που έχασε στη στροφή για λίγες μόνον ψήφους από τη Δούρου. Δεν θα κάνουμε μνημόσυνο για να εξηγήσουμε τώρα γιατί έχασε. Αυτό έγινε στην ώρα του.Τώρα δεν έχει νόημα. εκείνο που έχει σημασία  να τονίσουμε είναι πως ο Γιάννης Σγουρός γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιφέρειας και έχει πίσω του ένα τεράστιο έργο  και σ αυτήν και στη νομαρχία. Δούλεψε σκληρά, βοήθησε τους περισσότερους δήμους,άφησε αποθεματικό στο ταμείο. Η Δούρου που το βρήκε το χάρισε στην κυβέρνηση για λόγους οικονομικής συγκυρίας και τώρα πρέπει να την βοηθήσουν. Αυτό όμως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης του Γιάννη Σγουρού. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν, ο κόσμος είδε και μπορεί να συγκρίνει τη θητεία του με τη θητεία της Ρένας Δούρου. Ο Γιάννης πάει τώρα για τη ρεβάνς… Ο αγώνας είναι δύσκολος. Αν τον βοηθήσουν οι δήμαρχοι οι κοινοτάρχες οι σύλλογοι και τα σωματεία που βοήθησε τότε υπάρχει πιθανότητα να έχει καλό αποτέλεσμα. Ποιός εγγυάται όμως για την ευγνωμοσύνη των ευεργετηθέντων; ΄Εχει επίσης και εμμονή για θέμα γοήτρου να κονταροχτυπηθεί με τη Ρένα. Και προχωρεί με παλιούς και νέους συνεργάτες του να κερδίσει την ψήφο των χαμένων ευκαιριών του.Οι πληροφορίες μου λένε πως το πετυχαίνει σε πολλά διαμερίσματα.Χρειάζεται όμως μέσα και χρήμα και εξουσία τρία στοιχεία που δεν τα έχει πλήρως στη διάθεσή του ,οπότε ο αγώνας γίνεται πιο δύσκολος. ¨Ομως ο Γιάννης Σγουρός υπήρξε αθλητής και γνωρίζει από ζόρια. Είναι αισιόδοξος και ρεαλιστής. Προχωράει με πείσμα. Θα είναι δεύτερος; Θα είναι πρώτος; Θα τερματίσει τρίτος; ΄Οπως και να έχει θα είναι μέσα και θα παλαίψει….

Πέρα από τους τρεις όμως υπάρχουν  και οι υπόλοιποι .Γιαυτούς θα ασχοληθούμε σε προσεχές σημείωμα γιατί οι υπόλοιποι θα επιλέξουν στον δεύτερο γύρο τον νέο περιφερειάρχη.