Τρ. Ιούν 15th, 2021

Αυξήσεις – φωτιά για τα καύσιμα

Ολοένα και ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης, με τις τιμές να βρίσκονται λίγο πιο χαμηλά από το όριο των 2 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές.  

Η αύξηση αυτή αποδίδεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις που αφορούν στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα (σ.σ. οι υπόλοιπες είναι οι Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, και Ιταλία).

Δεν αποκλείονται και κρούσματα αισχροκέρδειας, καθώς εν όψει Πάσχα η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένηΈτσι ενισχύθηκε η τιμή του αργού διεθνώς, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προαναφερθείσες εξαιρέσεις δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην πράξη, καθώς οι κυρώσεις έναντι του Ιράν δεν παρείχαν τη δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα στη συγκεκριμένη χώρα.

Ένα άλλο δεδομένο που συνδέεται άρρηκτα με την τιμή της βενζίνης είναι και η υψηλή φορολογία. Ενδεικτικό αυτής είναι ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. στην τιμή της βενζίνης με φόρους, στην τιμή χωρίς φόρους καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.

Παράλληλα, δεν αποκλείονται και κρούσματα αισχροκέρδειας, καθώς εν όψει Πάσχα η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Αυξήθηκε κατά 16 λεπτά ανά λίτρο η αμόλυβδη

Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, τη Μεγάλη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έφτασε το 1,639 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 16 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., μετά τη Δανία και την Ολλανδία.