Κυ. Ιούν 26th, 2022

Δεν επαρκεί το δίκτυο οξυγόνου στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας!

Κραυγή των γιατρών της Α’ Παθολογικής Κλινικής

Αδυναμία να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, δηλώνουν οι γιατροί της Α΄Παθολογικής Κλινικής. Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών με COVID19 στο νοσοκομείο, όπου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Οπως λένε, «υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις παροχές οξυγόνου στους θαλάμους νοσηλείας. Λόγω του αριθμού και της βαρύτητας των περιστατικών, που απαιτούν οξυγονοθεραπεία με πολύ υψηλές ροές αλλά και του απαράδεκτου φαινομένου της πολυήμερης νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους αντί για άμεση μεταφορά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,το δίκτυο οξυγόνου του νοσοκομείου δεν επαρκεί”. Οι γιατροί έχουν καταγγείλει πολλές φορές το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ έχουν προσδιορίσει το πιθανό όριο ασθενών που μπορεί να «σηκώσει» το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου και παρόλα αυτά καμία λύση δεν έχει δοθεί.
‘Συνεχίζουμε να νοσηλεύουμε ασθενείς πάνω από το όριο επάρκειας των υποδομών του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά, σε διασωληνωμένους ασθενείς οι αναπνευστήρες είναι σε συναγερμό (alarm) λόγω χαμηλής ροής οξυγόνου από το δίκτυο. Σε ασθενείς που απαιτούν συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), δεν επιτυγχάνεται το καθορισμένο από τον θεράποντα ιατρό μείγμα, με αποτέλεσμα υποαερισμό και κίνδυνο για τον ασθενή. Για παράδειγμα μπορεί να ορίζεται μίγμα οξυγόνου 90% και η παροχή να δίνει μέχρι 40 γιατί δεν αντέχει το δίκτυο” λένε χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί αναγκάζονται να γυρνούν στους θαλάμους και να ελέγχουν μία μία τις παροχές οξυγόνου προκειμένου να δουν ποια ανταποκρίνεται καλύτερα ώστε να μεταφερθεί εκεί ο βαρέως πάσχων, πολλές φορές με κίνδυνο στη μεταφορά του και με επικίνδυνη καθυστέρηση στη σταθεροποίηση του.
“Η μεταφορά γίνεται με φιάλες οξυγόνου που διαρκούν για λίγα λεπτά, πολλές φορές πρέπει να αλλάξει ο αναπνευστήρας γιατί δεν είναι όλοι συμβατοί με φορητή λειτουργία, και όλα αυτά την ώρα που ο ασθενής δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται». Οι ιατροί της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Νίκαιας ζητούν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου στην παρακολούθηση και διαχείριση των ασθενών που παραμένουν για μέρες διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους λόγω την ανεπάρκειας των κρεβατιών ΜΕΘ.