Η εγκληματικότητα μειώθηκε λόγω κορωνοϊού

Σε αναγκαστική καραντίνα φαίνεται πως μπήκαν και οι εγκληματίες καθώς και αυτοί  πρέπει να τηρήσουν το «μένουμε σπίτι».

Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύπτουν ότι η πανδημία έφερε μείωση της εγκληματικότητας που αγγίζει το 30% σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό της πτώσης φτάνει το 60-70% σε ότι αφορά στις ληστείες σε σπίτια, καθώς οι συμμορίες γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το ρισκάρουν θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ιδιοκτήτες που λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις…. μένουνε σπίτι, γράφει το «Έθνος της Κυριακής». Στον αντίποδα παρατηρείται μετακύλιση της εγκληματικότητας προς τις απάτες, ιδιαίτερα μέσω των social media.

Η κατακόρυφη πτώση στους δείκτες της εγκληματικότητας άρχισε από τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, όταν μαζικά πλέον οι πολίτες μπήκαν σε «καραντίνα». Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξε ημέρα, κατά την οποία ο διοικητής της Άμεσης Δράσης παρέλαβε «λευκό δελτίο» στην πρωινή αναφορά για τα συμβάντα της βραδινής βάρδιας.

Οι λιγοστές συμμορίες που αψηφούν τον κορωνοιό και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας «χτυπάνε» τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά. Στην Αττική σημειώθηκαν από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 25 Μαρτίου, μόλις 25 ληστείες με στόχο τρία σούπερ μάρκετ, δύο καταστήματα ψιλικών, τρία φαρμακεία, τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, ένα ζαχαροπλαστείο, δύο περίπτερα, έναν πεζό, έναν οδηγό ταξί, έναν διανομέα φαγητού, ένα ξενοδοχείο, ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη και έξι σπίτια. Σε μία περίπτωση σπείρα κακοποιών εισέβαλε στο πολυτελές σπίτι επιχειρηματία, παλιού εργολάβου, στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Οι δράστες, οι οποίοι τον είχαν στοχοποιήσει εδώ και καιρό, αφαίρεσαν συνολικά 10.000 ευρώ σε μετρητά.

Όπως δείχνουν τα πράγματα οι συμμορίες δεν μπορούν να δράσουν εύκολα, διότι τα σπίτια είναι γεμάτα και οι δρόμοι άδειοι. Έτσι, αφενός τα περιπολικά και οι μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. σπεύδουν γρηγορότερα στα σήματα και αφετέρου –όπως περιγράφουν αστυνομικοί- οι ύποπτοι που κυκλοφορούν έξω είναι «σαν τη μύγα μες το γάλα». Παράλληλα, έχει εξοικονομηθεί προσωπικό από τις φυλάξεις δικαστηρίων και τις μεταγωγές, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα είναι να εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο σε περιοχές με μεγαλύτερα προβλήματα εγκληματικότητας, όπως η δυτική Αττική, όπου έχει γίνει στοχευμένη ενίσχυση περιπολιών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου συγκεντρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες υψηλός τζίρος. Μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν από την ώρα που ανοίγουν μέχρι την ώρα που κλείνουν περιπολίες σε κοντινή απόσταση. Επίσης, έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επιτήρηση στους δρόμους, όπου λειτουργούν φαρμακεία.

Οι φόβοι για πλιάτσικο σε κλειστά καταστήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Εξαίρεση αποτέλεσε περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στην Καλλιθέα, όπου συμμορία διέρρηξε κλειστό κατάστημα και αφαίρεσε ακριβά εργαλεία. Πολίτης είδε τους διαρρήκτες κάλεσε την Αστυνομία. Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Ασφάλειας καταδίωξαν τους δράστες, οι οποίοι έτρεχαν έχοντας τα κλοπιμαία στα χέρια. Οι δράστες πήδηξαν πάνω από τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου για να ξεφύγουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο λόγω της πανδημίας έχουν πάρει όλα τα μετρητά και όλα τα αντικείμενα αξίας από τα μαγαζιά τους. Αυτό το γνωρίζουν οι σπείρες που δεν ρισκάρουν να συλληφθούν για να αφαιρέσουν πράγματα που δεν θα τους αποφέρουν σημαντικό κέρδος. Οι κακοποιοί που επιμένουν να κάνουν επιθέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι περισσότερο ‘ερασιτέχνες’». Η μεγαλύτερη μείωση εγκληματικότητας παρουσιάζεται στη νοτιοανατολική Αττική και υπολογίζεται στο 40%. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικές πηγές, οι συμμορίες που έχουν «παγώσει» τη δράση τους λόγω… κορωνοϊού εξακολουθούν να αποτελούν εν δυνάμει απειλή. Και αυτό διότι τα μέλη τους συντηρούνται αποκλειστικά από τις κλοπές και τις ληστείες, με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να γνωρίζει για πόσο θα διαρκέσει η άτυπη «εκεχειρία».