Κυ. Ιούν 26th, 2022

Η ζημιά που υπέστη ο κλάδος της Εστίασης κατά την πανδημία…

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει την πλήρη εικόνα με πίνακες, αριθμούς και στατιστικά στοιχεία

|> Σχετικά με την ζημιά που υπέστη ο κλάδος της Εστίασης στη διάρκεια της πανδημίας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκδόθηκε η παρακάτω  ανακοίνωση με πλήρη στατιστικά στοιχεία και πίνακες:

Ο κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την πανδημία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και εκείνα των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία και παρατίθενται παρακάτω, δείχνουν ανάγλυφα τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρει:

Δυστυχώς, μετά από ένα καλό τετράμηνο, που ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητα του.

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε χωρίς κέρδη ή και με ζημιές, έχοντας μάλιστα συσσωρεύσει υποχρεώσεις που αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε.

Για μία ακόμη φορά  εργαλειοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, παρόλο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλους του συναδέλφους για κλείσιμο των επιχειρήσεων τους την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ως ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και της ανάγκης λήψης επαρκών μέτρων από τη μεριά της κυβέρνησης για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης.

Τα αιτήματά μας για την επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης είναι:

  • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
  • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε πως είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως είναι παράλληλα αναγκαίο η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις εστίασης από τη στιγμή που έχει θέσει τον κλάδο σε ένα νέο mini lockdown.