Ισχυρό προβάδισμα Ανδρουλάκη

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, στις οποίες τελικά ξεχώρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού βγήκε πρώτος και με διαφορά, ενώ ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Περίπου 270.000 πολίτες βρέθηκαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος.

Τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας έδειξαν σημαντική επικράτηση Ανδρουλάκη στην Κρήτη, εκεί όπου έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό, όπως και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και στα νησιά. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται δύσκολη η ανατροπή στον επόμενο γύρο, αν και, μέχρι να καταμετρηθούν οι ψήφοι στο σύνολό τους, τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Βέβαια, η νίκη του ευρωβουλευτή δεν ήταν δεδομένη, και σίγουρα δεν θα στοιχημάτιζαν πολλοί.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο ίδιος διατηρούσε ισχυρούς εσωκομματικούς πυρήνες, όπως είχε φανεί και από τις εσωκομματικές του 2017, ωστόσο η είσοδος του πρώην πρωθυπουργού στην κούρσα, μετά και τον απρόβλεπτο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δημιούργησε μια αρκετά απρόβλεπτη δυναμική.

Από τη μία, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποκτήσει θέση ισχύος στις όποιες πιθανές συζητήσεις για συμμαχίες θα μπορούσαν να προκύψουν. Και από την άλλη, η απογοήτευση στις δεξαμενές του κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα περιορίσει τη συμμετοχή τους την ερχόμενη Κυριακή, οδηγώντας πιθανόν σε σημαντικά ποσοστά αποχής ψηφοφόρων του.

Ως προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δημοσκοπικά θεωρούνταν φαβορί, φαίνεται πως δεν κατάφερε να συσπειρώσει τα μέλη του κόμματος, αφού επικράτησε με υψηλά ποσοστά μόνο στην Αθήνα. Φαβορί όμως ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Στο β’ γύρο θα είναι αντίπαλός του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, εν αντιθέσει με τον Παπανδρέου, κατάφερε να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος και να βγει πρώτος στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, καθώς συγκέντρωσε 36,96%, και ο Γιώργος Παπανδρέου 27,82%.

Με ενσωματωμένο το 90,50% των ψήφων (το 90,61% των εκλογικών κέντρων – 242.500 ψήφοι):

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος καθαρά με 37,03% (89.159)
– Δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,79% (66.920)
– Τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,96% (62.507)
– Ο Παύλος Χρηστίδης με 3,26% (7.840)
– Χάρης Καστανίδης με 2,98% (7.185)

– Παύλος Γερουλάνος με 2,97% (7.161)