Ο Νίκος Βλάχακος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά

Αλλο ένα δυνατό όνομα προστίθεται στη γαλάζια λίστα για την εκλογική περιφέρεια της Α΄Πειραιά. Ο Νίκος Βλαχάκος επανέρχεται για να δώσει άλλη μια εκλογική μάχη τέσσερα χρόνια μετά την αξιοθαύμαστη αναμέτρησή του με τους Γιάννη Μώραλη και Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Δήμο του Πειραιά, αλλά και όλο το σύστημα που δούλεψε εντατικά στοχεύοντας σε μια μεγαλειώδη νίκη. Κάποιοι μιλούσαν για μια άνιση μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ αλλά σύντομα αντιλήφθηκαν ότι έκαναν λάθος.
Ο Νίκος Βλαχάκος πέρα από το γεγονός ότι είναι ο αδελφός του ήρωα Βλαχάκου που έπεσε στα Ιμια, αλλά και της αναγνώρισής του, εντός και εκτός πειραϊκής κοινωνίας, ως εξαίρετου επιστήμονα, είναι ο άνθρωπος που έσυρε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον Γιάννη Μώραλη στερώντας του τη δυνατότητα να έχει έναν άνετο περίπατο με εκλογή από τον α’ γύρο, όπως επιθυμούσε το αφεντικό του Ολυμπιακού. Η μεγαλειώδης νίκη, βεβαίως, δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, η επικράτηση του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής” με 57,81% τη δεύτερη Κυριακή ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική του βασικού αντιπάλου Νίκου Βλαχάκου ο οποίος με πενιχρά μέσα προβολής και χωρίς στήριξη από το κόμμα που τον στήριζε, διεξήγαγε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα καταφέρνοντας να ανατρέψει όσους στοιχημάτιζαν στον καταποντισμό του. Αλλωστε το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δευτέρου γύρου, μετέβη στο εκλογικό του κέντρο για να τον συγχαρεί και να του ζητήσει συνεργασία, αποτελεί τρανή ένδειξη της εκ μέρους του αναγνώρισης της απήχησης που έχει η προσωπικότητα του Νίκου Βλαχάκου στον Πειραιά, και όχι μόνο.  
Αναμφισβήτητα, η υποψηφιότητά του έχει θορυβήσει τους συνυποψηφίους του και κυρίως το μανιάτικο στοιχείο καθώς θεωρείται ότι η κάθοδός του θα ανατρέψει πολλές από τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί μέχρι πρότινος δια λόγου και δια χειραψίας.