Τρ. Αυγ 20th, 2019

Παντελής Καμάς “Θα υπηρετήσω τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την κοινωνία και τη συνοχή της”

Συνέντευξη του Παντελή Καμά υποψήφιου Δήμαρχου Δραπετσώνας – Κερατσινίου,

Μιλήστε μας λίγο για εσάς, να μάθει ο κόσμος λίγα πράγματα παραπάνω…

Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω, εργάζομαι στο Κερατσίνι. Έχω την καταγωγή που έχουν οι περισσότεροι, άνθρωποι, που είναι τέταρτης γενιάς κερατσινιώτες.  Από την πλευρά, ο παππούς μου, Παντελής ήταν Συμιακός, η γιαγιά μου Άννα Καλαϊτζή, Σμυρνιά. Από την πλευρά της μητέρας μου, ο παππούς μου, Παναγιώτης Νεονάκης , ήταν κρητικός,  με καταγωγή από το χωριό Απόστολοι, του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, και η γιαγιά μου Σεβαστή Κοντοπούλου, καταγόταν από την Ανακού της Καππαδοκίας. Σπούδασα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, και  είμαι μάχιμος δικηγόρος. Είμαι από αυτούς που στην κρίση, πήραν θέση με πλευρά. Είμαι δικηγόρος δανειοληπτών, είμαι δικηγόρος εργαζόμενων. Είμαι δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει και ζήσει στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, που σημαίνει ότι ξέρετε όσο κανένας άλλος τις ανάγκες αυτού του τόπου. Αν εκλεγείτε λοιπόν, ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια; 

Από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, ξεκινάει το 90% του εμπορίου της χώρας, και στην πόλη, μένει η κυκλοφοριακή όχληση, και η επιβάρυνση από το καυσαέριο. Τα λεφτά περνάνε εδώ, αλλά δεν μένει τίποτα  στην πόλη. Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της πόλης. Ένα σχέδιο, που θα μετατρέψει την πόλη μας σε κέντρο της ναυτιλίας, των logistic, και του Συνεδριακού τουρισμού. Ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει το περιβάλλον στον οικιστικό ιστό, με περισσότερες πεζοδρομήσεις και περισσότερο πράσινο.

Άμεσα και στις πρώτες 100 ημέρες, της θητείας μου, θα φωταγωγήσω, τις απομακρυσμένες περιοχές της πόλης και όσες παρατηρείται έξαρση εγκληματικότητας, θα περιφραχθούν εκτάσεις που κατά περιόδους καταλαμβάνονται από νομαδικά φύλα, και θα φωταγωγηθούν,  και θα εγκατασταθεί φύλαξη, όπως ο χώρος της πρόνοιας στη Δραπετσώνα, και θα δρομολογηθεί γρήγορα η αξιοποίησή τους, ώστε η πόλη να αντιμετωπίσει μία αιτία αύξησης της εγκληματικότητας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι με ενδιέφερε η πολιτική από την παιδική ηλικία. Διάβαζα δική μου εφημερίδα στο σπίτι, από 9 χρονών. Αιτία της ενασχόλησής μου, ήταν οι εικόνες της Νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981,έκτοτε απλά ακολούθησα ένα ρεύμα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Να υπηρετήσω τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την κοινωνία και τη συνοχή της.

Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος δήμαρχος; 

Μία ομάδα νέων ανθρώπων,  μου έθεσε καθαρά το ζήτημα, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τριάντα χρόνια τα ίδια πρόσωπα, να καθορίζουν τα πράγματα της πόλη μας, τους γνωστούς « παράγοντες», που περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα, και από συνδυασμό σε συνδυασμό. Με έβαλε ενώπιον των ευθυνών μου, να συμβάλλω στο να αποκτήσει η πόλη αναπτυξιακό πρόσταγμα και μοντέλο. Έτσι ξεκίνησε ένα γοητευτικό ταξίδι, στην πόλη μας,  και ειλικρινά χαίρομαι για την ανταπόκριση του κόσμου.

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε πει ότι: “Από τα καφενεία παίρνω την πιο άμεση ενημέρωση”. Πείτε μου λίγα λόγια για την φράση αυτή. 

Τα καφενεία σε πόλεις όπως οι δικές μας,  είναι ακόμα ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου. Είναι ένα χώρος ενημέρωσης. Μαθαίνεις τι ακριβώς κάνει ο καθένας, και πάνω από όλα ανακαλύπτεις την άποψη που έχει ο κόσμος για τα πράγματα. Για αυτό και συχνάζω σε καφενεία, περνάω από καφενεία και  ακούω, βλέπω, μαθαίνω.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας. 

Έχω την τύχη να ηγούμαι ενός νεανικού συνδυασμού. Ανθρώπων που είναι επιστήμονες αλλά και ανθρώπων δραστήριων της διπλανής πόρτας, ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ανθρώπων της πολιτικής. Πάνω από όλα ανθρώπων άφθαρτων. Στο συνδυασμό μας συμμετέχει και ο Μηνάς ο Λάλος, έναν νέο παιδί που είναι δημοτικός σύμβουλος. Επιλέξαμε για να συμβολίσουμε την ενότητα της πόλης μας, να συμμετέχουν στο συνδυασμό μας δύο άνθρωποι που συμβολίζουν τις διαχρονικές διοικήσεις της πόλης μας, από τις Δημοτικές Αρχές του Δημήτρη Σαράφογλου, του Γιώργου Χάσκα και του Φώτη Μελά, τους Ανδρέα Κρεμμύδα και Δημήτρη Διάκο. Έχουμε μία συνεκτική ομάδα,  έχουμε μία ποιοτική ομάδα, που υπηρετεί έναν στόχο και έναν σκοπό. Να κάνουμε την πόλη μας, έξυπνη, όμορφη ασφαλή,.

Με το νέο νόμο της αναλογικής εκπροσώπησης στο νέο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν παρατάξεις που είναι εύκολο ή αντίστοιχα απίθανο να συνεργαστείτε για το καλό της πόλης; 

Εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος, θα καλέσω σε δημόσιο και ανοικτή διαβούλευση το σύνολο των συνυποψήφιων μου, και θα αναζητήσω συγκλίσεις και συνθέσεις για το καλό της πόλης. Σε κάθε βήμα μου, θα συνεννοούμαι και με τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών. Αν δεν εκλεγώ Δήμαρχος, θα στηρίξω τον όποιο εκλεγεί Δήμαρχος να πετύχει, για το καλό της πόλης μας,  εφόσον συμπεριφερθεί με ανάλογο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθώ, την ομαλή λειτουργία της πόλης και με απλή αναλογική.

Είστε ο επίσημος υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής για τον ενιαίο δήμο. Πιστεύετε ότι το χρίσμα από ένα κόμμα που πλέον δεν συγκεντρώνει πλειοψηφικό ρεύμα, είναι θετικό για εσάς; 

Υπηρέτησα τη Δημοκρατική Παράταξη από το 1988, ξεκινώντας από μαθητής. Δεν έφυγα ποτέ. Δεν έγινα γυρολόγος. Δεν είμαι τυχοδιώκτης. Είναι τιμή για εμένα να με στηρίζει, ο πολιτικός χώρος που υπηρέτησα. Όπως είναι επίσης για εμένα να συμμετέχουν στο συνδυασμό μου, φιλελεύθεροι πολίτες, πολίτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, και γενικότερα όλες οι αποχρώσεις του Συνταγματικού και Δημοκρατικού τόξου. Έχω μία δέσμευση, να είμαι αδέσμευτος. Έχω μια υποχρέωση να υπακούω στην συνείδηση μου και στο καθήκον. Έχω μία προτεραιότητα, να υπηρετήσω τον πολίτη.

Στο Κερατσίνι έχουμε το παράδοξο της ισχυρής παρουσίας της Χρυσής Αυγής, παρά την εγκληματική της δράση στην περιοχή, με αποκορύφωμα την δολοφονία Φύσσα. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο την επόμενη μέρα;

Ο αγώνας κατά τον ακροδεξιών ιδεών, και δεν αφορά  μόνο τη Χρυσή Αυγή, είναι καθημερινός. Έχουμε καθήκον να υπηρετήσουμε δημοκρατικές αρχές και αξίες. Για αυτό ακριβώς το λόγο, ακροδεξιοί δεν είχαν θέση στο συνδυασμό μου και είμαι απόλυτα περήφανος για αυτό.