Πα. Δεκ 6th, 2019

Πειραιάς: «Εποικισμός» αστέγων έξω από τον Πύργο

Η εικόνα παραπέμπει σε χώρες του τρίτου κόσμου  – Τι λέει ο πρόεδρος των Κοινωνικών Δομών της Unesco

Οι σωροί από στρώματα και σεντόνια μαρτυρούν τον «εποικισμό» του εξωτερικού χώρου στη μία πλευρά του Πύργου του Πειραιά. Οι δύο άστεγοι έγιναν τρεις, στη συνέχεια τέσσερις και τώρα φθάνουν τους 10. Οι άστεγοι συμπολίτες μας που έχουν κάνει σπίτι τους, το συγκεκριμένο σημείο, παρόλο που εντός του Πύργου, λειτουργεί Υπνωτήριο, αυξάνονται και πληθύνονται.

Για ποιο λόγο όμως, αυτοί οι άνθρωποι δε βρίσκονται εντός της Κοινωνικής Δομής; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου για την Unesco Πειραιά Γιάννη Μαρωνίτη, για να γίνει δεκτός ένας άστεγος πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να έχει προσκομίσει ταυτότητα, άδεια παραμονής, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό και κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι είναι άπορος και δεν έχει στέγη. Στη συνέχεια παραπέμπεται για αιματολογικό έλεγχο αλλά και για ψυχιατρική εξέταση. Εφόσον, οι εξετάσεις είναι καθαρές, τότε ο άστεγος γίνεται δεκτός στη Δομή της Unesco.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κο Μαρωνίτη, υπάρχουν και κάποιοι συνάνθρωποί μας που αρνούνται να φιλοξενηθούν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Κοινωνικών Δομών επιθυμώντας τις αντίξοες συνθήκες στο ύπαιθρο.

Η κατάσταση έξω από τον Πύργο του Πειραιά με τα κλινοσκεπάσματα σε κοινή θέα και την αποπνικτική δυσοσμία, παραπέμπει σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Παρόλο που ο πρόεδρος των Κοινωνικών Δομών έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Αστυνομία να απαιτήσει απ΄τους ανθρώπους που έχουν κατασκηνώσει έξω από αυτές, τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας ή, εφόσον δε διαθέτουν, να τους απομακρύνει, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία απογραφή, που πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν περίπου 170 άστεγοι.