Σεισμός Ελασσόνα: Αυτοψία του Στ. Πέτσα – Προτεραιότητα η ανακούφιση πληγέντων

Η γη συνεχίζει να τρέμει σε Ελασσόνα και Τύρναβο και οι κάτοικοι πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Περισσότερα από 500 σπίτια έχουν κριθεί μή κατοικήσιμα. Ο φόβος για έναν μεγάλο μετασεισμό έχει φωλιάσει στους κατοίκους, που θα συνεχίζουν για μέρες να μένουν σε αυτοκίνητα και σκηνές.

Τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Τυρνάβου, Ποταμιάς και Φαρκαδόνας. Από τα 841 σπίτια τα 520 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 12 από τους 22 επαγγελματικούς χώρους γι’ αυτό και έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τη βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων. Ήδη σήμερα μεταφέρονται στην περιοχή 40 τροχόσπιτα από το υπουργείο Υποδομών, και αναμένεται και μεγαλύτερος αριθμός κοντέινερς, ενώ συνεχίζεται η τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης.

Προτεραιότητα αποτελεί η φροντίδα όσων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο, έχουν ήδη στηθεί τροχόσπιτα, ενώ αναμένονται και κοντέινερ, για τη στέγασή τους.

(EUROKINISSI)

Στις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και των Τρικάλων περιοδεύει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς αλλά και τους πληγέντες, των οποίων άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η γρήγορη στέγαση των ανθρώπων στα χωριά που επλήγησαν και ήδη σήμερα, ως το βράδυ, θα φτάσουν 37 τροχόσπιτα. Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν ως την Τρίτη, διότι χρειάζονται να προηγηθούν έργα υποδομής, δηλαδή υδροδότηση και ηλεκτροδότηση. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος είναι να δοθούν άμεσες λύσεις για τα σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ενώ μέχρι την Τρίτη θα τοποθετηθούν οικίσκοι για να στεγάσουν τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τους σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι πρόκειται άμεσα να γίνει η κατασκευή επτά γεφυρών σημειώνοντας ότι ήδη η Περιφέρεια κατασκευάζει μια γέφυρα στο Βλαχογιάννι, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, στο δρόμο για το Βλαχογιάννι που παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές ενώ θα ανακατασκευαστεί όλο το οδικό δίκτυο». Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε ακόμα ότι «τροχόσπιτα τοποθετούνται και στο Ζάρκο αλλά και σε πέντε χωριά της Ελασσόνας και 60 οικίσκοι έρχονται για να τοποθετηθούν από το υπουργείο εσωτερικών. Την Τρίτη ολοκληρώνονται οι υποδομές και θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι».
Αναφορικά με την ανακατασκευή των σπιτιών ο κ. Αγοραστός είπε ότι αξιολογείται πως θα απαιτηθεί για να χτιστεί ένα καινούργιο σπίτι περί τα 1.000 ευρώ ανά τμ, ενώ πρόσθεσε ότι έως το βράδυ θα ηλεκτροδοτηθεί ο καταυλισμός με τις σκηνές στο χωριό Δαμάσι.

Τις πληγείσες από τον Εγκέλαδο περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας επισκέπτεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

EUROKINISSI

Λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Παράλληλα, σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης των σεισμοπλήκτων λειτουργεί στην περιοχή του Δαμασίου.